Preberite zgodbo o Galeniki – zgodbo o zdravju.

Galenika – najstarejše farmacevtsko podjetje v Srbiji

Galenika, a. d. Beograd je bila ustanovljena 18. julija 1945. Mlado podjetje s samo triinštiridesetimi zaposlenimi se je začelo z vrtoglavo hitrostjo širiti in razvijati in zelo hitro postalo pomemben del farmacevtskega trga tedanje Jugoslavije.

Galenika je postala del NC Group, največjega farmacevtskega podjetja v Latinski Ameriki, svetovno znanega in priznanega.

Odprla se je nova tovarna trdih farmacevtskih pripravkov, katere izgradnja je stala čez 50 milijonov evrov. Zmogljivosti nove tovarne so bile 2 milijardi tablet in 100 milijonov kapsul letno, vrednost letne proizvodnje pa je znašala približno 100 milijonov evrov. Proizvodnja je potekala na 4.500 m2 površin, ki so ustrezale vsem zahtevam sodobne farmacevtske proizvodnje.

Milan Panić, ustanovitelj ameriškega farmacevtskega podjetja ICN, je sklenil pogodbo s podjetjem Galenika, ki je tedaj postala ICN Galenika, ena prvih privatiziranih družb v SFR Jugoslaviji.

To leto nam je prineslo možnost, da odločno presežemo nacionalni okvir.

Znanstvenoraziskovalni inštitut je postal del Galenike. Skupine raziskovalcev so svoje delo usmerjale predvsem v razvoj generičnih zdravil, v katerem so udejanjale svoje obsežno znanje in veščine. To je v veliki meri prispevalo k razvoju podjetja. Galenikina zdravila so slovela po visoki stopnji varnosti, kakovosti in učinkovitosti zdravljenja. GALENIKA, a.d. Beograd, je z izjemno hitrostjo osvojila domači trg, prelomni korak v razvoju pa je predstavljala izgradnja nove tovarne.

V družbi Galenika smo postavili celoten proizvodni obrat, s čimer se je podjetje uvrstilo na četrto mesto proizvajalcev penicilina na svetu. Prvo ampulo penicilina (penicilinko) smo izdelali 31. julija 1949 in od takrat se je začel razvoj Galenike pospeševati.